Overledenen
Leden die ons zijn ontvallen
Op deze plaats vermelden wij de leden die ons in de loop van de jaren door overlijden zijn ontvallen.
Wij gedenken hen met waardering en genegenheid, niet in de laatste plaats wegens de genegenheid en vriendschap die wij van hen mochten ondervinden.
Drs. J.K. Biewenga (1935 - 1999)
Overleed op 2 juni 1999 te 's-Gravenhage op 64-jarige leeftijd.
Klaas was een keurige heer, altijd in donkerblauw kostuum, opgewekt, vriendelijk en hartelijk. Kort van stuk maar groot van geest. Nog pas een paar jaar lid. Een gezellige prater, evenwel altijd met "inhoud".
In zijn werkzame leven was hij als econoom laatstelijk Financieel Directeur van Esso, sinds zijn pensionering had de kwantumtheorie zijn bijzondere aandacht; hij had in zijn jonge jaren eigenlijk liever techniek gestudeerd. In een wekelijks bridge spelend groepje was hij behulpzaam bij het aankweken van de bridgekunst bij een paar WBBG-leden die dat spel wilden leren. Hij genoot van zijn "rustende" positie die echter veel te vroeg werd afgebroken. Zijn overlijden kwam volstrekt onverwacht en voltrok zich zeer snel. Zijn begrafenis werd gekenmerkt door veel muziek en veel champagne; Klaas had enige maanden eerder uit Frankrijk heel wat dozen champagne van een – naar is gebleken – uitstekende kwaliteit meegebracht. Zoals Klaas dat zeker had gewild vond zijn echtgenote Mieke de uitvaart een passende gelegenheid om de champagne te doen schenken aan de aanwezigen, immers Klaas' gasten.
Drs. D.M. Schröeder (1925 - 2000)
Overleed op 30 oktober 2000 te 's-Gravenhage in de leeftijd van 75 jaar.
Bereikte zijn pensioen als Hoofd Foreign Relations van KLM en was als echte practicaljoker de ziel van menige borrelavond. I
Michiel was een erg stijlvolle en vooral geestige man, verre van timide en met een duidelijke eigen mening. Zijn optredens tijdens feestelijkheden en zijn practical jokes waren vermaard, zowel bij de WBBG als in de kring van familie, vrienden en bekenden. Hoewel gestudeerd historicus heeft hij zijn carrière afgesloten in de functie van Hoofd Foreign Relations van de KLM. Hij had al een hele tijd een bloedziekte onder de leden, maar die kon lang in toom worden gehouden met medicijnen die Michiel weinig of geen belemmeringen opleverden. In het najaar van 2000 deed zich een omslag voor waarna Michiel niet veel tijd meer gegeven kon zijn. Steller dezes schreef hem op 10 oktober namens de leden "Nu al missen we je sprankelende aanwezigheid" en twintig dagen later werd het gemis blijvend. Velen van ons hebben zijn uitvaart bijgewoond. Marjolein, zijn echtgenote, schreef in december
Dr. J.D. de Haan MBA (1927 - 2002)
Overleed, 75 jaar oud, eind april 2002 te Wassenaar.
Dr. J.D. de Haan MBA , hoofdambtenaar bij het Ministerie van Economische Zaken.
Hans was een lange rijzige man en een ernstige spreker. Als gepromoveerd econoom had hij zijn sporen in het overheidsapparaat verdiend, laatstelijk als hoofdambtenaar ten departemente bij het Ministerie van Economische zaken, waarvoor hij was onderscheiden als Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De laatste levensjaren van Hans stonden enigszins in het teken van de ongewilde of niet meer gewilde eenzaamheid, hij zocht maar kon niet vinden. Hij leek vermoeid, maar niet berustend. Nadat hij door teruglopende geestesvermogens niet meer zelfstandig was gaan wonen ging het steeds verder en steeds sneller achteruit. Formeel is hij ons eigenlijk niet als lid ontvallen, want niet zo heel lang voor zijn verscheiden ontvingen wij "van hem" een hoogstwaarschijnlijk door een behulpzame derde geschreven brief waarin er kennis van werd gegeven dat voortzetting van zijn lidmaatschap van onze borrelgroep in de gegeven omstandigheden niet zinvol meer leek. De wederkerige band tussen hem en ons rechtvaardigt, zonder anderen tekort te doen, dat wij hem op deze plaats gedenken.
Ir. H. van Wijngaarden (1927 - 2005)
Overleed op 18 mei 2005 te 's-Gravenhage op 78-jarige leeftijd.
Was laatstelijk topman van ICI en zeer verbonden met de WBBG, ook nog toen de gevolgen van een beroerte het hem bijna
onmogelijk maakten om bij de borrelavonden aanwezig te zijn.
Henk, lid sinds begin 1997, was een rustige en erg aardige man, een trouwe bezoeker van onze wekelijkse bijeenkomsten totdat zich lichamelijke gebreken openbaarden. Henk heeft uiteindelijk door de gevolgen van een beroerte te veel beperkingen gekregen om er op woensdagen nog bij te kunnen zijn. Met zijn zeer actieve en behulpzame echtgenote Betty nam hij nog wel deel aan ons lustrumgala in november 2003 en zelfs was hij van de partij toen we met zo'n 15 man op de laatste woensdag voor Kerstmis 2003 na de borrel het WBBG-jaar zijn gaan uit-eten bij Les Ombrelles, waartoe Betty hem bracht en haalde, maar daarna ging het niet meer. Zijn onmiskenbare verbondenheid met WBBG bleek toen hij zich wegens zijn gesteldheid bij het partnerdiner in november 2004 – bij welke gelegenheid Willem van der Vlugt uit het bestuur terugtrad – liet vertegenwoordigen door Betty. Wij hebben met Henk een zeer gewaardeerd en trouw lid verloren. Bij de crematieplechtigheid in het crematorium Eikelenburg te Rijswijk, waren veel van onze leden aanwezig om Henk de laatste eer te bewijzen.
F. Voorhoeve (1939 - 2005)
Was als buitenlid - Frans woonde in Frankrijk - als het even kon aanwezig bij de borrelavond wanneer hij in Nederland was.
Hij overleed op 3 juli 2005 in Frankrijk in de leeftijd van 66 jaar.
Frans is 1 juli 1995 lid van WBBG geworden. Hij was een trouw lid; zelfs nadat hij naar Frankrijk emigreerde bezocht hij steevast onze bijeenkomsten als dat samenviel met een verblijf in Nederland. Zo was hij een week of drie voor zijn overlijden nog onverwacht aanwezig bij onze woensdagse borrel in het paviljoen, hoewel de weersomstandigheden van dien aard waren dat de opkomst van onze leden zeer gering was en wij onze bijeenkomst binnen, staande in de barzaal, hebben moeten houden. Frans was samen met een Engelse gast, maar noch het hebben van een gast, noch het niet-paviljoenweer weerhielden hem ervan onze wekelijkse borrel te bezoeken. Frans voelde zich in Frankrijk net zo thuis als in Nederland en werd er evenzeer gewaardeerd als bij ons, wat ook wel blijkt uit het feit dat hij, als buitenlander, tot wethouder was gekozen in een minder dan driehonderd inwoners tellende gemeente waar de gemeentepolitiek door families werd beheerst.
Mr. N. Scholtens (1930 - 2006)
Een druk bezet consultant, oud-consul van Oman en bij zijn dood nog steeds werkzaam. Hij stierf 8 januari 2006 te Wassenaar onverwacht op de dag na de
Nieuwjaarsreceptie van De Witte. Nico overleed de dag nadat hij aan onze nieuwjaarsrijsttafel had deelgenomen, precies een maand na zijn 75ste verjaardag en exact een maand voor hij vijf jaar WBBG-lid zou zijn geweest. Een paar jaar eerder werd Nico koninklijk onderscheiden (lid in de Orde van Oranje Nassau) en zeer kort voor zijn overlijden was hij benoemd tot erelid van de vereniging van honoraire consuls (Nico was consul van Oman). Naar verluidt is hij terwijl hij fietste, dus zonder dat zich eerst een ongeval voordeed, overleden. Ondanks zijn gevorderde leeftijd deed Nico nog steeds belangrijke zaken; hij had een eigen riant kantoor op de begane grond van een fraai pand aan de "paleiszijde" van het Lange Voorhout. Nico was een zeer geestige en oorspronkelijke man. Geheel in zijn geest hebben de vele sprekers tijdens de uitvaartbijeenkomst te Driehuis-Westerveld (in de geheel bezette grote aula moesten zelfs circa honderd aanwezigen staan) het luchtig gehouden door allerlei leuke dingen over Nico te vertellen. Bij het waardige afscheid waren bijna twintig WBBG-leden aanwezig, waarvan velen met echtgenote.
Mr. H.H. Evers MBA (1941 - 2007)
Overleed, 66 jaar oud, 25 juni 2007 te Wassenaar. Herman werd lid van WBBG op 14 december 2000; twee jaar later werd hij benoemd tot voorzitter van de lustrumcommissie die de activiteiten van het tweede lustrum (2003) heeft voorbereid en gerealiseerd. Een jaar na het laatste lustrumfeest trad hij toe tot het bestuur waarin hij de functie van penningmeester bekleedde. Reeds uit deze opgave blijkt hoezeer Herman door de leden werd gewaardeerd. Als bestuurder en organisator werd hij gekenmerkt door een kalme maar efficiënte aanpak. Hij was zakelijk, deskundig, recht door zee, to the point, no nonsense maar ook vriendelijk en hartelijk, een gouden kameraad. Zijn ziekte openbaarde zich al in het najaar van 2005 en bleek na eerdere andersluidende veronderstellingen van zodanige aard, dat Herman in november 2005 de voorzitter ervan in kennis stelde dat de vooruitzichten zeker niet meer het hele volgende jaar besloegen. Hij wenste er evenwel geen ruchtbaarheid aan te geven en was vastbesloten gewoon door te gaan met al zijn activiteiten, zo lang dat mogelijk zou zijn. Typisch Herman: business as usual, ongeacht zijn persoonlijke omstandigheden. Hij is dan ook tot het einde toe bestuurslid gebleven. Hermans kwaliteiten en eigenschappen werden ook buiten WBBG onderkend en zeer gewaardeerd, zoals bleek uit de woorden van de vele sprekers (waaronder onze voorzitter) bij de zeer druk bezochte uitvaartbijeenkomst in Ockenburgh te Den Haag.
Drs. H.J. van der Schroeff (1931- 2007)
Overleed, 76 jaar oud, 16 juli 2007 te 's-Gravenhage.
Hans was in zijn werkzame leven algemeen directeur van het Hoogovens-pensioenfonds; zijn intrede in WBBG – geïntroduceerd door Victor Truijen – vond plaats toen wij op 2 oktober 2002, na de receptie ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van De Witte, met onze dames een eigen tweede eeuwfeest-rijsttafel hadden in een bovenzaal van restaurant Garoeda, hoek Kneuterdijk/Heulstraat. Wij maakten meteen kennis met zijn echtgenote Mechteld, met wie hij nog maar kort daarvoor in het huwelijk was getreden (Hans was een aantal jaren weduwnaar geweest). Hij is sedertdien een voortreffelijk lid van WBBG geweest, altijd opgewekt, vriendelijk, vrolijk en aanwezig wanneer hij kon. Het was een genoegen met hem te verkeren.
R.M. Grasveld (1925 - 2007)
Overleed, op zijn 82ste verjaardag, 5 augustus 2007 te 's-Gravenhage. Rud (spreek uit als ruud) heeft als cavalerie-officier na de oorlog gediend in Indië. Hij was in zijn werkzame leven laatstelijk concerndirecteur van C&A. Kort na de oprichting van WBBG is hij als lid toegetreden. Hij was een zeer trouw lid, maar moest verstek laten gaan toen hij ernstig en langdurig door ziekte en aandoeningen werd belemmerd. Met buitengewone inspanning heeft hij totaal onverwacht het partnerdiner in november 2004 bezocht teneinde het terugtreden als voorzitter van Willem van der Vlugt te kunnen bijwonen; zijn echtgenote Marie Madeleine was helaas al jaren lang door een slepende ziekte verhinderd. Medio 2005 heeft Rud het Witte- en WBBG-lidmaatschap moeten neerleggen omdat zijn medische toestand hem daartoe noopte. Formeel is hij ons dus eigenlijk niet als lid ontvallen, maar de wederkerige band tussen hem en ons rechtvaardigt, zonder anderen tekort te doen, dat wij hem op deze plaats gedenken.
J.W. Canters (1918 - 2008)
Overleed, 90 jaar oud, 27 augustus 2008 te 's-Gravenhage.
Ook Jan Willem was ten tijde van zijn overlijden geen lid meer van WBBG, maar ook zijn hechte band met WBBG rechtvaardigt dat wij hem op deze plaats gedenken. Wij bemerkten pas eind 2007 dat zijn echtgenote Letty eind 2006 Jan Willems Wittelidmaatschap voor slechts een half jaar had verlengd, zulks omdat zijn medische situatie (Alzheimer) hem weinig mogelijkheden meer bood aan het sociëteitsverkeer deel te nemen, het ging eigenlijk toen al niet meer. En inderdaad, na dat halve jaar werd het lidmaatschap niet verder verlengd. Jan Willem was in zijn werkzame leven officier-vlieger bij de Koninklijk Marine, waarna hij belangrijke functies vervulde in de Koninklijk Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart. Hij is tot zijn 75ste blijven vliegen. Jan Willem werd om niet meer te achterhalen redenen door velen Kika genoemd, naar een liedje van Bob Scholten uit de mobilisatietijd van 1939: "… vervolgens komt de korporaal, ki-ka-korporaal, de meeste praats van allemaal, dat heeft de korporaal …". Hij was een verwoed cricketer en hockeyer; hij keepte nog na zijn tachtigste in een veteranenelftal! En last but not least was hij lange tijd de nestor van de WBBG tot de ziekte van Alzheimer dit alles niet langer mogelijk maakte. Praats had hij zeker in de sportwereld waar hij met name onder cricketers een coryfee was, en hij tot na zijn tachtigste (!) tweemaal per jaar optrad als keeper (!) in een veteranen-hockeyelftal, een unicum in ons land en misschien wel in de hele wereld. Als nestor van WBBG is hij steeds een bijzonder gewaardeerd lid geweest (hij trad toe niet lang na de oprichting) en het was dan ook zeer betreurenswaardig dat het voor ons, toen zijn lidmaatschap reeds lang geëindigd bleek te zijn, niet doenlijk meer was om op welke wijze dan ook zinvol afscheid van hem te nemen. Het was goed om te ervaren dat bij het definitieve afscheid, bij Jan Willems uitvaart in de overvolle aula te Ockenburgh, zoveel WBBG-leden aanwezig waren.
Ir. F .H.W. Engelbert van Bevervoorde (1929 - 2010)
Freddy was een hartelijke en kleurrijke man. Door zijn geboorte in Serón (Spanje) had, hij iets mediterraans over zich en niet die ernst of zwaarmoedigheid, die veel Noord-Europeanen kenmerkt.
Na zijn studie elektrotechniek in Delft werkte hij in verschillende functies in Nederland, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika. Zijn laatste functie was die van Algemeen Directeur van het Elektriciteitsbedrijf Zuid-Holland. In 1994 werd hij door Willem van der Vlugt naar de WBBG gehaald maar tevoren had Willem zijn plan om een nieuwe tafel op te richten al uitgebreid met hem doorgesproken. Freddy was een regelmatige bezoeker van de borrelavonden en met zijn humor en sterke verhalen plaatste hij zich vaak in het middelpunt van de belangstelling.
Tijdens zijn latere levensjaren leed hij aan leukemie, een ziekte die wel onderdrukt werd maar waarvan hij niet definitief genas. Daardoor was hij noodgedwongen soms langere tijd afwezig.
In het najaar van 2009 stak deze ziekte opnieuw de kop op en na een langdurig verblijfin het ziekenhuis is Freddy op 12 mei 2010 thuis overleden.
A. van Pelt RA (1919 - 2013)
Nergens in het archief is terug te vinden door wie Arie van Pelt is voorgedragen voor het lidmaatschap van de WBBG. Wel weten we dat hij in l996 lid is geworden. Hij was van beroep registeraccountant maar zijn scherpe verstand hield zich niet alleen met cijfers bezig. Feilloos legde hij aan de bar een tegenstrijdigheid of onnauwkeurigheid in de redenering van een medelid bloot.
Door zijn geboorte in Zwijndrecht en zijn opleiding in Rotterdam was hij behept met een fikse portie nuchterheid. Daardoor was zijn houding tegenover zijn laatste woonplaats, Den Haag, wat ambivalent: daar werd niet echt gewerkt, meende hij. Dat hij na de dood van “Kika” Kanters de nestor van de borrelgroep werd vond hij prachtig. Helaas kwam hij op 88-jarige leeftijd zo ongelukkig
ten val dat hij zich voortaan in een rolstoel moest verplaatsen. Het werd voor hem een stuk moeilijker om de borrelavonden te bezoeken, iets wat hij vóór zijn val trouw had gedaan. Later begonnen ook zijn geestelijke vermogens af te nemen, reden voor zijn omgeving om einde 2012 zijn lidmaatschap op te zeggen. Op 25 januari 2013 is hij overleden en de herinnering aan hem is nog zo vers, dat we hem hier toch memoreren.
W. van der Vlugt (1926 - 2013)
Als oprichter en erevoorzitter van de WBBG heeft Willem een centrale rol gespeeld voor en in het bestaan van de borrelgroep. Toen hij het initiatief tot de oprichting nam, was hij al een bekend en kleurrijk figuur in het Haagse en ver daarbuiten. Zo woonde hij op een echt landgoed – Tongeren , bij Epe - en was hij Honorair Consul-generaal van Finland, een land waarmee zijn familie nauwe banden had. Zijn vader was van I946 tot zijn dood in 1954 gezant te Helsinki. Vlak voor de Olympische Spelen van 1952 in die stad trouwde Willem er met Walburga (Walda) Kraayvanger.
Als enthousiaste hockyer nodigde hij onder meer het hele Nederlandse hockeyteam op zijn bruiloft uit. Dat team behaalde vervolgens een zilveren Olympische medaille. Willem zelf was vanaf l955 handelsagent voor de houtimport uit Finland, vanaf 1969 Honorair Consul en in 1977 werd hij zelfs Honorair Consul-Generaal, een functie die hij tot 2001 heeft bekleed. Naast allerlei andere functies was hij vanaf oktober 1993 ook de aimabele voorzitter van de door hem opgerichte WBBG, zoals eerder in dit verslag te lezen is. De laatste jaren werd hij wat vergeetachtig. Dit verergerde na de dood van zijn echtgenote in 2012. In februari 2013 kwam hij in huis ten val, waarbij hij een heup brak. Op 10 februari is hij in Apeldoom overleden. Willem was Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Ridder in de Orde van de Witte Roos van Finland en Ridder in de Orde van de Leeuw van Finland.
Mr. M.J. van Emde Boas (1932 - 2013)
Menno was sinds 2001 lid. Na zijn middelbare schooltijd studeerde deze geboren Amsterdammer in Genève Internationaal Recht en vervolgens Nederlands Recht te Leiden. Hij werd trainee bij Shell maar stapte al snel over naar het Europees Instituut te Leiden, waar hij wetenschappelijk medewerker werd onder Ivo Samkalden. Zijn publicaties over het zich ontwikkelende Europese Recht in de Netherlands International Law Review bezorgden hem een zekere faam en een hoogleraarschap leek voor hem klaar te liggen. Maar in 1967 accepteerde hij een functie op het Kabinet van de Raad van Europa in Straatsburg. Na zijn terugkeer in 1976 werd hij op het Ministerie van Justitie tot Directeur van de Directie Vreemdelingenzaken benoemd. Nadat hij door een auto was aangereden lag hij bijna een maand in coma. Enkele jaren na zijn ongeluk konhij weer aan het werk als raadsheer-plaatsvervanger tot hij in 2002 met pensioen ging. Hij was een regelmatige bezoeker van onze borrelavonden. In 2011 werd bij hem een tumor ontdekt. De operatie om deze te verwijderen verliep niet geheel volgens plan en moest door een tweede spoedoperatie gevolgd worden. Dit betekende een zware aanslag op zijn gestel maar gelukkig herstelde hij. Een nieuwe tumor bleek inoperabel en op 4 augustus 2013 is Menno thuis in Scheveningen overleden.
P. Röttgering (1946 - 2015)
Toegetreden 01-07-2002, voorgesteld door Menno van Emden Boas. Hij was een bekende Haagse vastgoed makelaar
Peter werd 1 juli 2002 lid van WBBG, voorgedragen door het op 27 november 2015 overleden vroegere WBBG-lid Allard Gerretsen, Peter is overleden op vrijdag 8 januari 2016 14.15 uur in het Jacobshospice (Kon. Emmakade) waar 16 mei 2009 ook zijn echtgenote Tatjana na een langdurig verblijf overleed. Pas 21 december 2015 vernamen wij dat Peter een hersentumor had en toen al zeer ernstig ziek was. Peter is 31 december 2015 in het hospice opgenomen. Zijn partner Ebba Lens was ook aanwezig. Peter heeft zo lang mogelijk de regie in eigen hand kunnen houden en alles is geregeld zoals hij dat wilde.
Mr. F.B. Blaisse (1946 - 2016)
Toegetreden 03-04-2008, voorgesteld door Rien Weijerman. folkert is overleden op 70-jarige leeftijd 14 maart 2016.
Bij Folkert was najaar 2015 onverwacht leverkanker geconstateerd. Na onderzoek en behandeling bij het Anthonie van Leeuwenhoeck in Amsterdam bleek bij de uitslag van 19 februari 2016 dat er niets meer aan te doen was. Folkert meldde per email op 21 februari 2016 dat hij De Witte en WBBG niet meer zou bezoeken, 2½ week later overleed hij.
Drs. A. Boes, toegetreden 12-10-1993, voorgesteld door Willem van der Vlugt.
Ariaan is overleden op 13 februari 2016
Nog personen vergeten? Info aanvullen!!!!!!!!!!!!!